Het Haagse Studiecentrum voor Antroposofie heeft vanaf januari 2022 een nieuwe voorbereidingsgroep. Hieronder presenteren zij zich.
Trees van Dijk
Al 40 jaar sta ik in en voor de antroposofie. Van daaruit kijk ik naar de wereld om me heen en vind er inspiratie om mijn bijdrage eraan te geven. Ik ben in verschillende werkgebieden werkzaam geweest, zoals biologisch dynamische landbouw en vrije school onderwijs. Nu wil ik vooral mijn inzicht vergroten, verdiepen en verinnerlijken in verschillende gebieden die Rudolf Steiner met geesteswetenschap heeft doorlicht.
Als thema voor het studiecentrum zie ik
IN HET MIDDEN DE MENS:
– tussen hemel en aarde
– tussen verleden en toekomst
– te midden van mensen.
Marion Kuipéri
27 jaar geleden kwam ik in aanraking met de antroposofie door de Vrije school die onze drie zoons bezochten. Sinds een jaar of acht ben ik me werkelijk gaan verdiepen in de boeken van Steiner en dat is nooit meer gestopt. Antroposofie ervaar ik als een onuitputtelijke bron waar ik me aan kan laven, die mijn blikveld verbreedt en mijn innerlijke vrijheid vergroot.
De gebieden die mijn speciale aandacht hebben zijn: meditatie, gestorvenen, karma en reïncarnatie en door alles heen het mysterie van Golgotha.
Sandra van Mameren
In 2019 bracht het toeval mij in het Elisabeth Vreedehuis: ik had mijzelf voorbij gewerkt aan een boek en wilde mij omscholen naar en beroep met zo weinig mogelijk laptop. Ik dacht aan kunstzinnig counselen, maar was het net laat voor deze opleiding via SPSO. Het tussenliggende jaar wilde ik zinvol invullen door vast wat andere cursussen te doen, en zo kwam ik bij de biografische cursus ‘De reis van je leven’ van Arianne Collee. Het Elisabeth Vreedehuis maakte een diepe indruk op mij. De bouw, de sfeer, de inrichting en vooral de tuin. Toen de les op een dag niet door bleek te gaan raakte ik aan de praat met een vrijwilliger achter de balie, die mij wees op de derde module van de ‘Collot opleiding’ die twee dagen later zou starten. Ik mocht instromen en was blij verrast omdat de spirituele wereld hier zo’n duidelijke plaats heeft. Af en toe probeerde ik alle indrukken een plek te geven in een gesprekje met Silvia, in de bibliotheek, en gaf ‘de weg van het ik’ mee als kennismaking met antroposofie. Hoe is het mogelijk,dacht ik, dat dit alles er is en dat er zo weinig van te merken is in onze samenleving? Occult science hoorde bij de literatuur van de opleiding en zo maakte ik kennis met het werk van Rudolf Steiner. Blijdschap, herkenning en verwondering wisselden elkaar af. Het was duidelijk dat ik nog veel werk te doen had, en dat het echt nodig was om mijzelf innerlijk sterker te maken. Heil-euritmie, schildertherapie, spraaktherapie en ondersteuning van onze antroposofische huisarts hielpen daarbij. En gaandeweg heeft antroposofie een belangrijke plaats in mijn leven gekregen. Toen Bert de Graaf, Bob van Duin en Paul Asselbergs hun taak na zeven jaar wilden neerleggen trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of ik als relatieve beginner in de antroposofie zou mogen helpen. En dat mocht. Ik ben blij om samen met Trees, Marion, Lot en Evelyn via het studiecentrum een bijdrage te mogen leveren, en al doende een heleboel te leren.
Evelyn Fernandez
Via het ouderschap kwam ik 10 jaar geleden voor het eerste in aanraking met de antroposofie. Ik voelde me helemaal thuis in de mensgerichte benadering die de antroposofie te bieden heeft en het bewust aangaan van het ouderschap. Opvoeden is zelf opvoeden en de antroposofie is voor mij een rijke bron van inspiratie om verder te gaan in mijn persoonlijke ontwikkelingsweg. Het is ook indrukwekkend om te merken hoe actueel het ook elke keer blijft. Onderwerpen waar ik me graag verder in verdiep zijn algemene menskunde, kinderen en rituelen (jaarfeesten), gezonde voeding, gezondheid en (kinder)ziektes, filosofie van de vrijheid en het vrije denken.”