Regio agenda

In deze agenda staan alle voor Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Delft aangemelde komende activiteiten op Antrovista. Andere agenda's:

Transhumanisme 1

vrijdag 1 februari 20:00-22:00 uur

Met Emeritus prof. Dr. Dieter Hammer.

Instelling: Cultuurzaal Sijthoff

ADRES

Doezastraat 1 B
2311 GZ Leiden

Website

Met Emeritus prof. Dr. Dieter Hammer.

Het transhumanisme, de nieuwste technologiegolf, beoogt de verbetering van de mens door technologie. Emeritus prof. Dr. Dieter Hammer bespreekt waarom het uiteindelijk om de vormgeving van de menselijke ziel en geest gaat. Na de pauze gaat journalist Maarten Baanders met de spreker in gesprek.

Het transhumanisme is de nieuwste technologiegolf die op ons afkomt. Het idee is de ‘verbetering’ van de mens met behulp van AI (Artificial Intelligence), Big Data, robotica, gentechnologie en nanotechnologie. Een gelukkig leven zonder lichamelijke beperkingen, verbeterde mentale en lichamelijke prestaties en uiteindelijk onsterfelijkheid glimmen aan de horizon. En dit alles zonder er moeite voor te moeten doen.

Veel van deze ontwikkelingen zullen ons leven inderdaad makkelijker maken. Maar het transhumanisme is een materialistische stroming die zich op het lichaam concentreert. Ziel en geest worden verloochend. Zingeving is meer dan de bevrijding van lichamelijke ongemakken. De essentie van de mens is zijn onsterfelijk ik. Zijn taak is de transformatie van het lagere ik (het ego) met al zijn onhebbelijkheden, driften en vooroordelen naar het hoger geestelijke ik. Dit kost wel degelijk veel moeite, maar is noodzakelijk om uiteindelijk tot een samenleving te komen die vreedzaam is en de aarde niet uitbuit. Deze innerlijke ontwikkeling kan het transhumanisme ons niet afnemen. De kunst van het vormgeven verschuift hiermee van het uiterlijk naar het innerlijk.

Vervolg op 8 februari

Deze agenda pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:
de gezamenlijke antroposofische agenda
AntroVista