Nieuwsbrief 2 Antroposofie Den Haag

In deze nieuwsbrief: activiteiten en meer in Den Haag...Bekijk de online versie

Nieuwsbrief

Kraaybeekerhof tips

Beste mensen,

Dit is de tweede Nieuwsbrief van Antroposofie Den Haag. Zoals we in de vorige Nieuwsbrief al hebben laten weten, wordt Riouwstraat 1 dit najaar verbouwd. De ledenavonden en andere verenigingsactiviteiten worden gehouden in de Vrije School aan de Abbenbroekweg. Het Studiecentrum voor Antroposofie heeft dit najaar mede door de verbouwing een beperkt programma. Zie hieronder voor uitgelichte agendapunten.

Hoe gaat het met de verbouwing en de plannen rond de Riouwstraat 1? Wij vroegen Stephan Jordan, de nieuwe locatiemanager, om ons verslag te doen. Hij schrijft ons:

Verbouwing Riouwstraat 1Met de sluiting van De Zalen op 1 juli jongstleden is de periode van verbouw ingeluid. De laatste gebruikers waren 40 jonge leden van de Antroposofische Vereniging uit heel de wereld, bijeen voor de oprichting van de Nederlandse jeugdsectie. Een bijzondere, inspirerende bijeenkomst. Op de ochtend van hun vertrek ging de sloophamer in het pand. Muren werden doorgebroken, waarmee direct zichtbaar werd hoe de begane grond het gewenste 'open karakter' krijgt. (meer fotos)

Je kunt nu vanuit de entree tot aan de Rode zaal kijken en tot achter in de serre. In de bouwvak werd al het asbest verwijderd, veel meer dan vooraf gedacht. Een tegenvaller dus. Maar de rest van de bouw verloopt volgens plan: in de kelder is al begonnen met het stucwerk en op alle etages zijn nieuwe netwerken aangelegd: brandveiligheid, waterleiding en elektra. Stap voor stap wordt het resultaat zichtbaar, terwijl blijkt hoe nodig deze verbouwing was qua brandveiligheid en moderne regelgeving, nog even los van de wensen om het pand nieuwe functionaliteiten en egard te geven.
In de komende maanden bouwen we met ons team aan de opzet voor de nieuwe onderneming. Ik hoop daarover in de volgende nieuwsbrief meer te kunnen berichten. Of er een nieuwe naam voor De Zalen komt is nog niet besloten, ook daarover later meer!Hoewel er dus geen activiteiten zijn in de Riouwstraat is er elders genoeg aanbod. Opvallend is het grote aantal cursussen dat de Beeldhouwwinkel organiseert aan de Maanweg. U kunt daar werken met hout, met zachte of harde steen en zelfs bronsgieten behoort tot de mogelijkheden.

Voor het aanbod van cursussen en voordrachten verwijzen wij graag naar de agenda en het prikbord. Sinds het begin van deze site in januari 2017 zoeken wij naar een optimale vorm om alle activiteiten te presenteren. Doorlopende cursussen en open ateliers stonden op het prikbord, maar voortaan krijgen die een eigen pagina. Neemt u contact op met de redactie voor plaatsing van uw activiteit. In de agenda staan de incidentele cursussen die bij Antrovista worden aangemeld. 

Dit najaar vragen wij uw speciale aandacht voor:

​​de Open Dag bij zorgtuin en kwekerij Mens en Tuin aan de Hillenraadweg op 16 september. Deze zorgtuin heeft vanaf 1 oktober twee vacatures, voor een algemeen coördinator en voor een werkbegeleider. 

Op 16 september kunt u ook naar het Gemeentemuseum om met Jaqueline van Paaschen de Mondriaantentoonstelling te bezoeken. 

De groene woestijn. Een avond met Helmy Abouleish, directeur van Sekem. Hij is de zoon van de onlangs overleden Ibrahim Abouleish, grondlegger van Sekem en spreekt in Op Hodenpijl in Schipluiden op 28 september. De avond wordt geleid door Felix Rottenberg.

Geestesvuur en Materiekoude, Euritmieprogramma Michaelsviering op 1 oktober, 14:00u, Vrije School, Abbenbroekweg.

Vensters op de aarde, Michaëlsuitvoering door de Werkgroep I-OANNA, 8 oktober 14:00u, Vrije School, Abbenbroekweg. Poëzie, muziek, eurythmie en een lezing.

De toekomst van Europa, een voordracht door Ton Jansen, aan de hand van de Memoranda van Rudolf Steiner uit 1917, op 18 oktober aan de Abbenbroekweg. Honderd jaar sociale driegeleding.

Adam, de mens tussen licht en donker, orgelproject van het Sjostakovitsj Eurytmie-Ensemble op 9, 10 en 11 november in de Elandkerk


Wij proberen regelmatig nieuwe berichten op onze site te zetten. De website Antroposofie Den Haag wil een wegwijzer zijn en een communicatiemiddel voor alle betrokkenen. Om dat te bereiken hebben wij een klankbordgroep in het leven geroepen. Deze groep mensen, die afkomstig is uit alle werkgebieden, gaat ons helpen met ideeën en feedback op artikelen. Maar liefst krijgen wij ook rechtstreeks reacties en ideeën van u, onze lezers en gebruikers van de site, via

Graag horen wij van u.

Maartje Post, Bob Duin en Dries Grooters