Regio agenda

In deze agenda staan alle voor Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Delft aangemelde komende activiteiten op Antrovista. Een overzicht van lopende cursussen staat elders. Er is ook een afzonderlijke ledenagenda.

Het mysterie van de moderne kunst

donderdag 7 juni 20:00-22:30 uur

modern_beeld_mercuri_1521939172.jpg

Filmavond in de Copernicus over humor en satire in de kunst. Een film/documentaire van Marc van Delft.

Instelling: De Copernicus

ADRES

Daguerrestraat 16
2561 TT Den Haag

Telefoon: 070 345 9306

E-mail:

Website

Filmavond in de Copernicus over humor en satire in de kunst. Een film/documentaire van Marc van Delft.

Het modernisme kan ons voor raadsels plaatsen. Veel mensen vinden het lelijk, of begrijpen het niet. Of doen net of ze het mooi of liever gezegd 'interessant' vinden, omdat ze niet 'dom' willen lijken…

  • Men kan zich dan afvragen: Wat zit daar achter? Waarom maken mensen zulk soort kunst? Welke drijfveren en motieven hebben deze kunstenaars?
  • Marc's visie is het dat in veel stromingen van moderne kunst humor, parodie, karikatuur en satire de basishouding is, met name in de Dada, het surrealisme, het neoclassicisme in de muziek, etc.
  • O.a. gaat het om het herontdekken van een zielelaag in de mens: de laag van het vrije, spelende kind (bv. Karel Appel). (ook het rebelse kind…)

Een veelgebruikt beeld is bv. de clown / pierrot / Petrouchka. Denk aan Picasso en Strawinsky.

  • Ook andere stromingen en onderwerpen komen aan de orde, het Primitivisme, Expressionisme, Folklorisme, strips, tekenfilms, de montagetechniek, het masker, Afrikaanse kunst, popart, Koons, kinderspeelgoedkunst, Freud, het onderbewuste, de droomwereld, zwarte humor, reclamefilms, Kurt Schwitters, popmuziek, jazzmuziek, cabaret, musicals, komedies, televisie, de betekenis van Sinterklaas, over Tijl Uilenspiegel, Mefisto etc.
  • En we kijken ook naar humor en satire in de kunstgeschiedenis, zoals Da Vinci, Breughel, Arcimboldo, Jan Steen, rococo, Paaltjens, Mahler, etc.
  • Het een en ander wordt in verband gebracht met het archetype van Mercurius (Tweelingen)….

Deze agenda pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:
de gezamenlijke antroposofische agenda
AntroVista